Fenntartható Pozitív Mentális Egészség Elmélet

Az ELTE Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportjával megfogalmaztuk, hogy meg kell haladni azokat az elképzeléseket, amik a lelki egészséget a jóllét megfigyelhető „tüneteivel” vagy éppen a mentális zavarok (DSM kategóriák) tükörellentéteként azonosítják.

Fontosabb lenne inkább feltérképezni a „pszichológiai immunrendszerünknek” az alkotóelemeit, amik a lelki egészségvédelmünket és a jóllétünket biztosítják.

Szerintünk mindannyian – mentális zavarral élők és mentális zavarral nem élők egyaránt – rendelkezünk azokkal a képességekkel, amikkel lépéseket tehetünk a Pozitív Mentális Egészségünk felé.
 
  1. Globális jóllét: jól működés az élet érzelmi, pszichológiai, szociális és spirituális területein
  2. Reziliencia: lelki rugalmasság, pszichológiai ellenállóképesség
  3. Savoring: a pozitív élmények átélésének, megteremtésének, fenntartásának, valamint fokozásának képessége
  4. Önreguláció: a figyelem és a tudati működés feletti kontroll, kitartás a célelérésben, az érzelmi állapotok kontrollálása, és az önszabályozás képessége
  5. Társas hatékonyság: olyan kompetencia, amellyel az egyén képes egy nehezített alkalmazkodási helyzet körülményeit megváltoztatni, eljutni a választott céljaihoz, továbbá az önmaga és a fizikai vagy szociális környezet megváltoztatására szőtt terveit szándékainak megfelelően megvalósítani

Fenntartható Pozitív Mentális Egészség Elmélet piktogram

Globális jólét

Savoring

Önreguláció

Társas hatékonyság

Reziliencia

Fenntartható Pozitív Mentális Egészség Elmélet piktogram

Üzenet

A mentális egészség mögött képességek, kapacitások állnak, amik folyamatosan edzhetők, fejleszthetők. A lelki sérülékenységet tehát az emberi tapasztalatok és a teljes mentális jóllét természetes részeként kezelhetjük. A lelki egészségvédő tényezők erősítésével lehetőségünk van a problémák leküzdésére, a boldogság fokozására és a stigmatizáció csökkentésére.

Olvassa el a tudományos cikkeinket a témában!